TIPS TILL DIG SOM ÄR SMÅBARNSFÖRÄLDER

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Stronger.

Att få barn är oftast en av de mest fantastiska man som människa kan vara med om. Det är en så stark kärlek man känner som inte med ord går att beskriva. Men det kan också vara väldigt intensivt och påfrestande.

Sömnen blir oftast lidanade och har man en prestationsbaserad självkänsla med högt satta krav på sig själv kan det bli en tuff om inte rent ut sagt omöjligt ekvation att få ihop vardagen. 

SÅ LYCKAS DU MED SÖMNEN SOM SMÅBARNSFÖRÄLDER 

➡️ Sleepdivorce – sov i separata sängar. Om ni har ett gästrum, dela upp nätterna och sov i olika rum. På det sättet får ni ibland sova ostört och får en bättre sömnkvalitét. Detta kan kännas tråkigt och kanske känner ni att det är på kvällen innan läggdags ni får lite tid tillsammans. Men då säger jag som sömnexperten sa, bara för att ni inte sover tillsammans behöver det inte betyda att inte kan göra annat innan läggdags. 

➡️ Försök sov/vila någonstans där du inte hör barnen. Antingen om din respektive går ut med dem eller om du sover någon annanstans. Jag tror man särskilt som mamma har svårt att slappna av om man hör sitt barn gråta, även om man vet att det inte är några problem. Att få sova ostört utan ljud gör att kroppen får slappna av och du kan då lyckas få den reparerande djupsömnen som är så viktig.

➡️ Sov när barnet sover, sitt inte med telefonen, passa inte på att städa, diska, eller annat. Det är lätt att man vill passa på att ta den där tvätten, städa undan i köket eller kanske bara komma ner i varv genom att ta upp telefonen. Men din hjärna och kropp behöver vila. Satsa därför på att blunda en stund när barnet sover. 

➡️ Jobba med good enough. Det är okej att hemmet inte är perfekt städat, all tvätt inte borta osv. Är du precis som jag pedant och mår bra av ordning och reda kommer detta vara väldigt tufft. Detta då du mår bra av att ha det städat och fint. Har du dessutom en prestationsbaserad självkänsla kommer du vilja få saker gjort och prestera. Detta då du ser ditt egna värde i det. Detta är något som är bra och viktigt att jobba på för att undvika att bli sjuk med utmattningssyndrom. 

➡️ Prioritera och planera egentid. Egentid kan tex vara en promenad där du får några minuter för dig själv. Att få frisk luft och bara vara är nyttigt. Har du ork kan du träna men det behöver inte vara en aktivitet med en prestation. Och har du lite ork kan en kort promenad eller att du bara sätter dig på en bänk för dig stund vara alldeles lagom.  

LÄS MER OM SÖMN OCH SÖMNTIPS HÄR.

”Att tvingas vara hemma med utmattningssyndrom är som att sitta fast i en bil utan bensin. Du vill vara aktiv men det finns inte tillräckligt med bensin.”

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Stronger.

Tänk dig att du är en bil med bensin. När du blir sjuk med utmattningssyndrom har du använt dig av reservtanken alldeles för mycket utan att fylla på den. Du har bara tömt tanken om och om igen. Du ligger på gränsen och kör på och förlitar dig på din egna reservtank. Det har ju alltid fungerat tidigare när det varit tufft.

Men reservtanken är inte tänkt att användas hela tiden. Och du behöver tanka oftare och inte bara fylla på med småmängder lite då och då. Precis som återhämtningen behöver prioriteras hos oss människor.

Till slut har du kört slut på all reservtank och bilen kan inte längre köra. Den går helt enkelt inte framåt längre utan står still. Precis som du tvingas bromsa när du blir sjuk med utmattning. Och för att lära dig en läxa får du inte längre alls använda dig av reservtanken. Istället tvingas du köra med till en början väldigt lite bensin. Och om du mot all förmodan ändå tömmer reservtanken straffas du genom att få ännu mindre bensin de kommande dagarna.

Om du däremot är sparsam och inte slösar all bensin under en dag, kommer du med tiden ”belönas” genom att du får mer bensin. Du får då dock endast en väldigt liten ökning av mängden bensinen varje gång. Det är knappt så att du märker av det om du inte blickar tillbaka lite längre tid och jämför hur kort sträcka du kunde köra då.

Vad är det då du ska lära dig av detta? Jo, det är att du inte ska använda och leva på reserven men framförallt prioritera tankningen. Du är duktig på att köra men du har inte prioriterat tankningen och det är just det du behöver lära dig.

Det kan också vara väldigt svårt att inte gasa och köra slut all bensin när du väl får en lite större påfyllning. För du älskar ju att köra på och du vill passa på nu när det finns bensin. Men det är då du måste påminna dig själv att vara försiktig. Planera in en liten tankning och slösa inte all bensin.

Hur tankar man och vad är återhämtning? Jag läste i början av min utmattning att det handlade om promenader och naturen. Och herregud var jag promenerade dessa månader. Jag gick flera dagar mil för att sedan inte ha energi till något annat resten av dagen. Detta var ju såklart fel. Återhämtning handlar inte om prestation utan om att hitta sitt sätt att fylla på med energi. Och detta ser olika ut hos oss alla. Vissa gillar lugna skogspromenader, andra yoga, bakning eller att sy. Återhämtning kan vara att måla, sjunga i kör, pyssla i trädgården eller att rida. Det ska vara något du mår bra av men utan krav på prestation. Detta ska vara något du känner är lustfyllt helt enkelt.

Det kan vara svårt att prioritera sig själv och sin rehabilitering när du drabbas av utmattningssyndrom. Du är så fokuserad på att prestera och leverera. Att då bara vara och ägna sin tid till sina egna intressen kan vara svårt. Särskilt om du har en prestationsbaserad prestationsbaserad självkänsla där du ser ditt egna värde i dina prestationer. För vem är du om du inte presterar?

Fundera på vad som gör dig glad. Vad tycker du om att göra? Vad hade du för intressen som yngre och är det ett intresse som du skulle kunna ta upp igen?

Stress är inte farligt utan det är brist på återhämtning som gör dig sjuk. Det är tankningen du behöver bli duktig på och du kan inte påskynda rehabiliteringen men däremot förlänga den om du inte prioriterar dig själv och din rehabilitering.  

BOKTIPS

Här kommer boktips till dig som önskar läsa om ämnet stress.

Inlägget är reklam för Adlibris och innehåller annonslänkar.

BOKEN STRESSFRID

En praktisk handbok med fokus på konkreta lösningar. Hur minskar du på stressen och hur kan du genom andning lugna din kropp? Hur lyckas du med sömnen när din kropp är stressad och vad kan du göra för att uppnå den reparerande djupsömnen? Varför har du ångest och vad kan du göra för att dämpa den?

Vad är viktigt att få med i läkarintyget och vad gör du om Försäkringskassan nekar dig rätten till sjukpenning? Dessa är några av frågorna som besvaras i boken.

I boken får du ta del av personliga berättelser samt tips från experter och forskare inom bland annat sömn, kost, fysisk aktivitet, självkänsla, stress och sjukförsäkring. Boken riktar sig till dig som är sjuk på grund av stress men också till din omgivning.

Ett kapitel är tillägnat anhöriga för att de ska få förståelse för vad du som drabbad går igenom.

Läs mer om boken Stressfrid här.

HEJDÅ STRESS

Har man en gång drabbats av psykisk ohälsa orsakad av stress är det stor risk att man drabbas igen och igen om man inte radikalt ändrar sitt sätta att leva och arbeta. Det vet  författaren tillika läkaren Anna Voltaire, som själv fått diagnosen utmattning men idag är frisk och brinner för att hjälpa andra.

Hejdå stress! vänder sig i första hand till den som är drabbad men rymmer också matnyttiga passager för dem runt en utmattad person som nu ska tillbaka in i matchen . Alla omkring en återhämtare involveras i såväl sjukdom som tillfrisknande och kan behöva råd och stöttning.

Utöver konkreta tips på hur en bra arbetsmiljö bör vara utformad ger Anna även råd kring hur man kan organisera resten av sitt liv, alltså det som till vardags kallas fritiden . Majoriteten av sjukskrivna för utmattningssyndrom är kvinnor med barn som dubbelarbetar och inte sällan tar ett stort ansvar för både hem och barn.

Anna Voltaire är läkare och arbetar till vardags inom psykiatrin. Hejdå stress! är hennes andra bok i ämnet utmattning, stress och psykisk ohälsa. (2017 gav hon ut självhjälpsboken Innan väggen: en upplyftande bok om utmattning). 

Läs mer om boken Hejdå Stress här.

Boken går även att lyssna som ljudbok här.

DÅLIG MAMMA ELLER SUPERKVINNA

’Jag har blivit anmäld till socialen för det finns folk som anser att jag inte kan ta hand om mina barn ordentligt eftersom jag syns för mycket i TV-rutan.’ – Jessica Almenäs

Programledaren Jessica Almenäs är en av många kvinnor som kommer till tals i boken Dålig mamma eller superkvinna? Hon är långt ifrån ensam om sina upplevelser av att bli utpekad som en dålig mor för att folk anser att hon arbetar för mycket. Att hon i stället borde ta hand om sina barn.

En mamma som är framgångsrik blir hårt behandlad av sin omgivning från dagispersonalen och arbetskamrater till kompletta främlingar. Hur gör de kvinnor som har ett krävande arbetsliv? Hur har de praktiskt löst sitt vardagspussel? Vilket pris har de fått betala?

Therese Albrechtson har intervjuat en mängd kvinnor, bland andra Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Jessica Almenäs, Annika Strandhäll, Camilla Läckberg, Gudrun Schyman, Karin Adelsköld och Elaine Eksvärd.

I den här boken sammanställer hon sina och deras erfarenheter för att lyfta fram de problem som drabbar kvinnor som både vill satsa på sitt arbete och vara mammor för att så ge hjälp till andra kvinnor i karriären.

Therese Albrechtson startade sitt första företag direkt efter gymnasiet och brukar kallas superentreprenör och serieentreprenör. Hon är 32 år och driver i dag tre aktiebolag. Therese är en uppskattad inspiratör och anlitas som föreläsare av såväl näringsliv och politiker som skolor. Boken är skriven tillsammans med Maria Otterling.

Läs mer om boken ”Dålig mamma eller superkvinna” här.

Vad är okej att göra när du är sjukskriven?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Stronger.

När du är sjuk och tackar nej till en aktivitet är det viktigt att du håller dig till att alltid tacka nej till liknande aktiviteter. Annars finns risken att fördelningen av din tid inte blir rättvis. Samma sak gäller om du sagt ja till en aktivitet måste du tacka ja till andra kommande liknande aktiviteter.

Eller så är det inte alls så! Din energi och din tid är inget som någon demokrati ska styra över eller ens behöver ha åsikter om. DU bestämmer själv vad du vill och orkar göra. Och då du vet att din energi kan vara bra ibland och sämre ibland är det ju klokt att anpassa sig efter dagsformen.

Jag försöker undvika att boka upp aktiviteter och försöker göra mycket spontant. Detta för att slippa avboka eller få bakslagsdagar för att jag biter ihop trots sämre energi.

Så om du vill prioritera något och tacka nej till liknande aktiviteter, gör det. Gör det du mår bra av. Du behöver inte redovisa eller förklara. De som verkligen bryr sig om dig förstår dig ❤️

TIPS INFÖR SEMESTERN

➡️ Planera återhämtning efter aktiviteter. Ska du tex till stranden eller en annan aktivitet som tar energi. Se till att få en paus efteråt.

➡️ Planera inte in för mycket utan försök göra så mycket som möjligt spontant. Låt dagsformen av energi avgöra vad du gör. På detta sätt minskar du riskerna för bakslag och slipper känna att du är omständig som behöver avboka en aktivitet.

➡️ Förkorta aktiviteter. Ibland kan det vara alldeles lagom att delta i aktivitet men inte vara med hela tiden. Du kan antingen se till att hela aktiviteten förkortas eller själv avsluta den tidigare än andra. Var tydlig mot din omgivning med varför du behöver göra som du gör.

➡️ Tacka nej till aktiviteter. Finns det aktiviteter du kan skippa, tex att familjen åker på något så får du stanna hemma? Ex bad, du kan hänga med någon gång, stanna hemma vid något tillfälle.

➡️ Boka in barnpassning om möjligt. Har du barn är det bra om du kan få hjälp med barnen så du kan få tid för återhämtning. Planera gärna in barnpassning och se då inte denna tid som du ska passa på att ordna med saker utan ladda batterierna genom återhämtning.

➡️ Planera in stunder på dagen då du får vara själv. Ta en promenad, lägg dig ner och gör andningsövningar. Korta pauser känns kortsiktigt kanske inte nödvändiga men långsiktigt är de viktiga. Tänk dig att du lever som ett mobilbatteri med endast 20 % varje dag. Efter någon timme är du på 5 %. Kan du då ta pauser och få upp någon procent är det guld värt.

➡️ Prioritera sömn. Sömn sömn sömn. Det går inte nog understryka betydelsen av sömn. Den är alltid viktig men nu är den något du verkligen bör vårda och prioritera. Det är också viktigt för din rehabilitering att du har rutiner för god sömn där du lägger dig samma tid och vaknar samma tid regelbundet.

➡️ Begränsa intaget av alkohol. Självklart är det okej att ta ett glas då och då. Men för sömnens skull är det inte bra. Och som jag skriver ovan är det extra viktigt med sömnen. Du kanske upplever att du sover bättre med alkohol men egentligen sover du ytligt.

➡️ Unna dig bra näringsrik mat. När din kropp har mindre energi är det extra viktigt att du får i dig bra näringsrik energi. Socker tar mycket energi och kan därför vara bra att begränsa.

Slutligen, det är tufft och jobbigt. Men det kommer inte alltid att vara såhär. Du ”missar” kanske mycket nu men nu behöver du ladda ditt batteri för att kunna bli bättre. Var därför noggrann med att aldrig tömma ditt batteri.

Du kommer komma starkare och klokare ur detta. Allt kommer att bli bra. Du är stark och en riktig fighter. Glöm aldrig det. Elden inom dig kanske är svag just nu men glöden finns inom dig. Tough Times Never Last but Tough People ❤️

SELLERIJUICE

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Varje morgon dricker jag ett stort glas sellerijuice. Den ska drickas innan frukost (ca 30 min) och jag brukar ta 1,5-2 paket selleri varje gång.

Efter att jag druckit brukar jag göra apelsinjuice med lite ingefära i. Detta dricker jag till frukosten och barnen älskar den! Tycker det känns underbart att starta dagen genom att boosta kroppen med bra näring.

VARFÖR SELLRIJIUCE?

Det finns många fördelar med sellerijuice. Nedan listar jag några av anledningarna till varför jag dricker juicen varje morgon.

Hjälper till att återställa binjurarna vilket är extra viktigt efter långvarig stress

Selleri innehåller mineralsalter som behövs för det centrala hjärnsystemet

Stärker produktionen av sköldkörtelhormonet T3

Stöttar kroppen mot stress

Juicen är mycket antiinflammatorisk

Främjar matsmältningssystemet som många utmattade kan få problem med.

SÅHÄR GÖR DU:

Hur: Du mixar sellerin i en slowjuicer eller en råsaftscentrifug. Om den mixas ska man sila bort fruktköttet så att man bara får saften. Det är viktigt att juicen ska vara ren sellerijuice och inte blandas med någonting annat. Om du endast har en mixer behöver du sila och kan du använda en nötmjölkspåse eller en silduk.

När: 20-30 min innan frukost på tom mage då levern samlar upp gifter, patogener m.m. under natten. Sellerijuicen hjälper då levern att skölja ut det förutsatt vi dricker på fastande mage. Juicen ska drickas direkt för bästa resultat.

Mängd: 16 ounces (ca 4,7 dl). Om mängden känns för mycket eller om man mår dåligt av den kan man börja med en mindre mängd och trappa upp längsamt.

(Skulle man vilja ta en paus någon gång kan man dricka 5 dl citronvatten istället. Du pressar då 1/2-1 citron i 5 dl vatten. 

RÅSAFTSCENTRIFUG

Det allra bästa och smidigaste är om du investerar i en råsaftcentrifug. Jag har hört de som provar med olika silar men att det inte går särskilt bra vilket leder till irritation och att det till slut ändå investerar i en råsaftscentrifug. 

Råsaftscentrifugen jag har är från PHILIPS. Jag tycker den är smidig att rengöra, pressar frukten med ett bra tryck så man får ut så mycket juice som möjligt och den har en bra storlek på behållaren för själva fruktköttet (så man kan göra flera safter samtidigt).

Vi har varit mycket nöjda med den. Jag brukar ofta göra sellerijuicen först, dricka den och under tiden göra apelsinjuice som hela familjen dricker till frukost. Det är ju så gott med färskpressad apelsinjuice och barnen älskar det!

TESTA DIG OCH TA REDA PÅ OM DU HAR HAFT COVID-19

Inlägget är reklam för Werlabs och innehåller annonslänkar.

Har du haft symtom såsom halsont, huvudvärk, värk i muskel och leder, feber, torrhosta, nästäppa, snuva, illamående, andningsbesvär? Dessa symptom kan vara tecken på att du haft eller har Covid-19.

Just nu kan du enkelt testa dig genom ett blodprov och få svar efter 2-4 arbetsdagar till din digitala journal.

Werlabs har nu lanserat ett test som kan ge dig svar på frågan om du har haft Covid-19. Testet säljs med enbart kostnadstäckning och utan vinst, med förhoppningen att kunna bidra med aggregerad och anonymiserad data till Folkhälsomyndigheten för att kunna få en tydligare bild av hur stor del av samhället som har bildat antikroppar mot viruset.

Läs mer om var och hur du tar testet här.

Kostnadsfritt test för dig som bor i Region Stockholm

Fram till den 20 juli har du som bor i Region Stockholm möjlighet att göra ett kostnadsfritt Covid-19 antikroppstest. Du kan ta test på: Waterfront Congress Centre, Kistamässan eller Annexet.

Läs mer om det kostnadsfria testet för dig som bor i Region Stockholm här.

SÅ UNDVIKER DU ATT BLI UTBRÄND PÅ ARBETET

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Stronger.

Många av oss som drabbas av utmattningssyndrom blir sjuka på grund av arbetet. Oftast är det dock en kombination av privatlivet och arbetsbelastningen. 

Att undvika att bli utbränd är lättare sagt än gjort. Viktigt att känna till är att man inte blir sjuk på grund av stress då stress i sig inte är farligt. Det är brist på återhämtning som är det farliga.

Här kommer mina bästa tips för att undvika att bli utbränd på grund av arbetet.

➡️ Ta micropauser. Gå ut någon minut och få frisk luft. Om möjligt, ta en promenad tex under en del av din lunchrast. Ett annat sätt att ladda batterierna är att du tar en paus under dagen och blundar någon minut. På detta sätt låter du hjärnan vila.

➡️ Planera in träning, promenad är bättre än ingenting. Fysisk aktivitet hjälper dig att lättare hantera stress.

➡️ Skilj på arbete och ledighet tydligt. Ex med din telefon, var inte alltid anträffbar. Svarar du någon gång på kvällen förväntas du alltid göra det. Sätt gränser på när du behöver vara tillgänglig och lägg därefter ifrån dig telefonen.

➡️ Läs ALDRIG jobbmail under din ledighet. Bestäm och var tydlig mot dig själv och din omgivning när du arbetar och när du är ledig. Öppna inte mailen på kvällen eller morgonen. Gör det först när du kommer till arbetet. Annars tänker du på det och vill lösa det. Oavsett vad det står på mailet kan det alltid vänta.

➡️ Prioritera sömn. Lägg dig i tid och låt sömnen vara en viktig prioritering.

➡️ Planera in ledighet. Har du perioder av mycket arbete? Planera in ledighet efteråt där du inte arbetar. Det är viktigt med återhämtning.

If you don’t pick a day to relax, your body will pick it for you…

Många upplever stress som ett problem men egentligen är stress en bra och livsnödvändig funktion. Stress gör att du under pressade situationer kan prestera bättre då stresshormoner och endorfiner utsöndras. Kroppen är byggd för att klara av stress men när du utsätts för stress under en längre tid, psykiskt eller fysiskt, uppstår negativa effekter.

Ganska ofta har vi ett smockat schema, många måsten och vi hinner inte med pauser. Men det är när du har som allra mest på ditt ”schema” som du behöver prioritera pauser. Det är då du behöver det som allra mest. If you don’t pick a day to relax, your body will pick it for you…

För att ha en bra balans i livet behöver du lagom mängd aktivitet och lagom mängd vila. Många stressar idag med för mycket aktiviteter och prioriterar inte vila och återhämtning.

När jag börjar arbeta igen i höst är jag inställd på att det kommer att vara tufft. Det kommer då vara extra viktigt att planera in återhämtning och pauser. Jag kommer börja arbeta 3 h i veckan vid 3 tillfällen (måndag, onsdag och fredag). Försäkringskassan vill egentligen att arbetstimmarna ska vara jämnt fördelade under veckan. Det är därför viktigt att din läkare skriver betydelsen av återhämtning mellan arbetspassen och hur fördelningen av timmarna ska vara.

Fundera gärna på hur du skulle kunna planera in mer återhämtning i ditt liv och din vardag. Både kortare pauser men även längre tider för återhämtning.

Välkommen till bloggen Stressfrid!

Detta är mitt första blogginlägg. Känns lite märkligt och ovant att skriva i detta format. Tanken är att jag här kan skriva längre inlägg och även länka till relevant information. Till hösten kommer jag att börja arbeta och då kommer mitt fokus vara på mitt arbete som fastighetsmäklare. Jag kommer dela med mina tankar och erfarenheter här på bloggen men även delar ur min vardag. Hoppas ni vill följa mig här.